Styrk din virksomhed og tag ansvar med CSR

Der er et tårnhøjt potentiale blandt små og mellemstore virksomheder i forhold til at tage samfundsansvar og samtidig styrke virksomhedens vækst og konkurrenceevne.

Hvis du ejer en mindre eller mellemstor virksomhed, kan du få mere at vide i denne artikel om de håndfaste fordele for virksomheden ved at tage samfundsansvar. 

Jeg giver også et eksempel på to større virksomheders CSR-arbejde, som har udløst nomineringer til CSR People Prize 2021. Og til sidst i artiklen kan du finde online ressourcer til at begynde på din CSR-strategi. 

CSR er uudforsket land for mange SMV´ere

Der er mange små og mellemstore virksomheder, som ikke mener, at CSR er relevant. Det viser Dansk Erhvervs undersøgelse fra 2019. Her svarer 34% af SMV´ere, at CSR ikke er relevant for deres virksomhed. Og 25% svarer, at de ikke kender til begrebet CSR. 

De store virksomheder er langt foran mht. at tage samfundsansvar, og de største i feltet skal rapportere årligt om deres arbejde. Fire ud af fem store virksomheder arbejder med CSR (82%). Men hos de små virksomheder ser billedet helt anderledes ud: Det er kun under halvdelen af små virksomheder (39%) der arbejder med CSR. 

Hvordan kan CSR gavne din virksomhed?

Corporate Social Responsibility kan lyde højstemt og idealistisk for en ejer af en mindre virksomhed, som skal leve af sin virksomhed og sikre at virksomheden er levedygtig. Du betaler sikkert allerede skat, og skal leve op til komplicerede regler for arbejdsmiljø, løn, skatteregler, plus alt det løse, ikke?

I efterdønningerne af sidste års strabadser med Corona, som har gnavet løs på især små erhvervsdrivende, kan tanken om at OGSÅ at skulle tage socialt ansvar, få enhver presset erhvervsdrivende til at dreje om i døren. 

Inden du, kære ejer eller medarbejder i en lille eller mellemstor virksomhed, lukker døren og går videre med at tackle de daglige udfordringer og driften, så læs videre. 

Det at tage socialt ansvar kan være afgørende for din virksomheds styrke på vitale områder. Erfaringerne fra store virksomheder, der arbejder målrettet med CSR, viser at du kan høste disse fordele:  

  1. Øget vækst i virksomheden
  2. Styrket konkurrenceevne
  3. Tiltrække og fastholde højt kvalificeret arbejdskraft
  4. Adgangsbillet til tunge investorer med grønne fonde i ryggen
  5. Nye samarbejder med kommune, stat og region
  6. Styrket brand og positivt omdømme 

CSR og innovation er en potent cocktail

Hvis CSR også ligefrem kombineres med innovationsprojekter, kan du som virksomhedsejer ende med en magisk formular: Virksomheder der tager samfundsansvar og nytænker forretningen samtidig, oplever for alvor vækst og øget omsætning. 

Konkrete tiltag er f.eks. produktudvikling eller nye forretningsmodeller omkring nuværende produkter. Man kan bruge cirkulære ideer eller leasingmodeller, som mindsker det negative miljøaftryk. Tiltag kan også være ændring af arbejdsgange og processer, eller særlige indsatser i forhold til de ansattes uddannelse og trivsel. 

Hvor mange virksomheder er så igang med at tage samfundsansvar og arbejde innovativt? Der er et stort uudnyttet potentiale mht. at koble CSR sammen med innovationsprojekter. Det er kun 28% af virksomheder, som allerede arbejder med CSR, der sammentænker CSR, innovation og forretningsudvikling. Det gælder for alle virksomheder, uanset størrelse ifølge Dansk Erhvervs undersøgelse fra 2019. 

Hvis man kigger på virksomheder, som gør en særlig stor indsats for at tage samfundsansvar kombineret med innovation, er der flere inspirerende eksempler blandt store virksomheder.

Her er to eksempler på virksomheder, som er nominerede til CSR People Prize 2021. Det er en pris der uddeles til virksomheder som gør en ekstraordinær indsats mht. samfundsansvar.

Fischer Lighting genanvender lamper og samarbejder med sociale værksteder

Fischer Lighting er en af de nominerede virksomheder til prisen “Cirkulær økonomi og arbejde til flere”. Fischer Lighting kobler to områder inden for CSR: Bæredygtighed og socialt arbejde.

Virksomheden, der har hjemme i Vanløse, laver LED-belysning af gamle lampe-armaturer, som ellers ville blive skrottet og udgøre en belastning for miljøet. Der designes lamper ud fra cirkulære principper, og man sørger for at så meget af armaturet genanvendes som muligt.

Nye lampedesigns skabes også ud fra en bæredygtig filosofi: De kan skilles ad og genbruges, uden at der går det mindste til spilde. Det udløser samtidig arbejde til sociale værksteder, fængsler og lignende samarbejdspartnere med en bæredygtig social profil. 

Elis Danmark hjælper flygtninge og indvandrere i job

Vaskeriet Elis Danmark har i dag over 23 nationaliteter ansat i Søborg. Elis Danmark er nomineret til CSR People Prize 2021, fordi virksomheden tager socialt ansvar ved at give flygtninge og indvandrere en start på arbejdsmarkedet.

Vaskeriet arbejder målrettet med rekruttering, efteruddannelse og at undgå nedslidning blandt medarbejderne. Vaskeriets sociale ansvar går også på at understøtte medarbejdernes trivsel, f.eks. ved fleksible arbejdsvilkår og -tider, som passer til den enkeltes livssituation.

Selvom vaskeriet har oplevet et væsentligt pres pga. coronakrisen, har de ifølge juryen til CSR People Prize 2021 gjort meget for at fastholde medarbejdere og begrænse afskedigelser. 

Ressourcer: Kom igang med CSR

Hvordan kommer din virksomhed igang med CSR? 

Du kan f.eks. starte med Erhvervsstyrelsens drejebog til CSR. Drejebogen introducerer til CSR, og giver derefter trin-for-trin vejledning til en konkret handlingsplan: Drejebog. CSR i små og mellemstore virksomheder

Din virksomhed kan også tage samfundsansvar ved at vælge at arbejde med et eller flere af FN´s 17 verdensmål.

Få inspiration og udvid dit netværk på CSR.dk, et dansk erhvervsmedie og fællesskab med fokus på forretningsdrevet CSR. Bemærk, at det er et betalt medlemskab. https://csr.dk/

Vil du anbefale artiklen? Så del den gerne med dit netværk:

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin

Bloggens forfatter

Jeg hedder Marie Nørgaard, og er selvstændig tekstforfatter og kommunikationsrådgiver.

Jeg hjælper virksomheder og selvstændige, så deres hjemmeside, tekster og kommunikation bliver den bedst mulige.